Datum/Tijd
28/02/2016 10:00 uur

Locatie
Kerk aan de Haven

Categorieën


Heino

Liturgie de mens, God en het heelal 28-2-2016 Kerk aan de Haven

Op zondag 28 februari neemt Prof. Heino Falcke vanaf de preekstoel de kerkgangers in de Kerk aan de Haven mee om, in een reis door het heelal, zijn kennis, verwondering en geloof te delen.
Hoogleraar astronomie Heino Falcke kreeg in 2011 de Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding. Op de Radboud Universiteit doet hij onderzoek naar zwarte gaten. Met hetzelfde gemak valt hij in voor de dominee in zijn geboortedorp Frechen, nabij Keulen. Het universum en God vervullen hem met hetzelfde: ‘Ontzag, perplexiteit poëzie en huiver.’
Toen Heino Falcke de Spinozaprijs kreeg, en hem voor een interview in NRC Handelsblad gevraagd werd welk boek hij las, zei hij: ‘de Bijbel’. Het universum laat de grootheid van een almachtige en liefdevolle God uit de Bijbel zien. Hij is de oorzaak van het heelal. Het doel van het universum is liefde, volgens hem.
Leerlingen van het Willem van Oranje College krijgen tijdens de kerkdienst de gelegenheid met professor Falcke kort in debat te gaan naar aanleiding van enkele prikkelende stellingen. Tijdens de godsdienstles hebben zij zich op deze discussie voorbereid.
Onder de koffie na de dienst wil Heino Falcke graag op een informele manier kennis maken met de aanwezigen. Daarna ‘College Tour’. Een interview stelt de hoogleraar sterrenkunde nader aan ons voor en leerlingen die op ’t Willem de module sterrenkunde hebben gevolgd kunnen hem hun brandende vragen stellen.