Datum/Tijd
09/04/2020 19:30 - 20:30 uur

Categorieën


Kerkdienst: 19.30 uur
Via KERKOMROEP en YOUTUBE
Voorganger: ds. Bert van der Linden
Pianist: Lia van Kalmthout – Born
Soliste: Els van der Waard

Paars is de kerkelijke kleur van de weken voorafgaand aan Pasen. Deze kleur staat voor bezinning en inkeer. Op de laatste donderdag maakt deze kleur ineens plaats voor wit. Zuiverheid, reinheid, puurheid drukt het wit uit. Wie denkt niet aan de woorden van de profeet Jesaja? ‘Al zijn uw zonden rood als scharlaken, ze zullen worden als witte sneeuw.’ Er is vergeving! Mensen mogen met een schone lei beginnen.

In de Witte Donderdagviering staat de voetwassing centraal. De meester bukt zich en wast de voeten van zijn leerlingen. Hij raakt hun verre van volmaakte leven aan. ‘Jullie zijn rein,’ citeert het evangelie van Johannes de woorden van Jezus. Er zijn zaken waar we niet echt trots op zijn. Mensen raken gewond, getekend door littekens. Jezus knielt en raakt ons aan.

Op Witte Donderdag herdenken we de instelling van het avondmaal. We vieren de maaltijd van de Heer dan ook ieder jaar op deze donderdag. Dit jaar niet. Door de uitgeroepen sociale onthouding kunnen we niet bij elkaar komen en brood en wijn fysiek aan elkaar doorgeven. We vieren niet.
Ook niet voor het oog van de camera. Er zal ook niet gevraagd worden of u thuis een stukje brood wil eten en een slokje wijn wil nemen. We vieren op geen enkele manier om solidair te zijn met degenen die in deze weken aan huis gebonden zijn en niet kunnen gaan en staan zoals ze zouden willen.

En laten we niet vergeten dat God in het evangelie van Pasen juist aanwezig is bij mensen, die lijden, in nood zijn en gemis ervaren.

Lezing: Johannes 13: 1 – 6
Liederen: Die bitt’re Leidenszeit beginnet (J.S. Bach), How beautiful are the feet (G.F. Händel),
Bless the Lord o my Soul (Taizé),
Lam Gods (J. Vermulst)
en Die bitt’re Leidenszeit beginnet (J.S. Bach)

Collecte 9 april – Witte Donderdag
De eerste collecte is voor de diaconie, de tweede collecte is bestemd voor het werk van de kerkrentmeesters. Er is op Witte Donderdag geen derde collecte.