‘Samaritaan’ Dwight raakt gevoelige snaar

BARMHARTIGE SAMARITAANIn Waalwijk brachten in november ruim 1600 mensen hun stem uit op hun lievelings-Bijbelverhaal. Daar rolde een top 5 uit van ‘meest populaire verhalen in Waalwijk’. Sinds december staat elke maand één van de vijf verhalen in de schijnwerpers tijdens diensten en activiteiten van de Protestantse kerken in Waalwijk. Bijbelverhaal ‘de Barmhartige Samaritaan’ eindigde op de 4e plaats. Voor de Protestantse Gemeente Waalwijk een reden om 30 april dit verhaal tijdens een dienst te vertalen naar de actualiteit.

“De Barmhartige Samaritaan kreeg 13 april bijzonder duidelijk een gezicht”, beweert ds. Hariët Tarpeh. Tarpeh, kartrekker van ‘de 5 mooiste Bijbelverhalen van Waalwijk’, refereert hiermee aan the Passion. Volgens haar werd het medelijdende karakter van Jezus op bijzonder gevoelige wijze door de zanger nagebootst. Ze vertelt: “Toen Dwight begon te zingen: ‘Kan ik iets voor je doen…’ spatte het liefdevolle medelijden van Jezus’ gezicht af. En dat nota bene richting een man die kort daarvoor Jezus tijdens een benarde situatie in de steek liet en niet veel later vloekend zweerde niets met Jezus te maken te willen hebben.” Volgens Tarpeh kan het niet anders dan dat je er kippenvel van krijgt: Het contrast van deze gebroken man met Jezus, die met krachtige stem geduldig zijn hulp aan blééf bieden, was volgens haar namelijk verbluffend. “Je zag dat zowel de eenzame Petrus als ook het publiek in hun emotie geraakt werden. Op deze manier werd Jezus echt neergezet als de ultieme Barmhartige Samaritaan ten opzichte van een innerlijk gewonde man.”
Volgens Tarpeh laat dit zien hoe actueel het verhaal van de Barmhartige Samaritaan is. Ze legt uit:’ We hunkeren allemaal naar zo’n helper, iemand die er voor ons is, onvoorwaardelijk. Iemand die niet praat over hoe we het misschien beter aan hadden kunnen pakken, of wat we hebben laten liggen. Barmhartigheid is precies datgene waar we naar verlangen: dat Iemand onze pijn begrijpt, bij ons is en met ons meelijdt en ons – waar gewenst – helpt. En dat verlangen steekt het meest de kop op als we – op wat voor manier dan ook – pijn ervaren’.
“Een dienst over dit verhaal is erg spannend”, aldus Otto Grevink, die samen met Tarpeh voorgaat in de dienst van aanstaande zondag. “Elke figuur in het verhaal van de Barmhartige Samaritaan heeft bijzonder veel menselijke trekken. Het ene moment kun je de passie ervaren om anderen te helpen, terwijl je het volgende moment net zoveel verlegenheid met de situatie kunt ervaren als de priester en de leviet in het verhaal.”
Grevink vertelt wat de dienst uniek maakt: “Het verhaal is zelf enorm krachtig. Middels woorden – die ondersteund wordt door beelden en muziek – willen we de hoofdpersonen tot leven brengen. En dat op zo’n manier dat mensen geraakt worden, waardoor hun passie om er voor anderen te zijn, zal groeien.” Centraal staat de vraag: “Wie ben jij in dit verhaal?”
De dienst zal aanstaande zondag plaatsvinden om 10.00u in de Kerk aan de Haven, Grotestraat 121 te Waalwijk. In dit gebouw kreeg ‘de Barmhartige Samaritaan’ de meeste stemmen. Voorgangers in deze dienst zijn ds. Otto Grevink en ds. Hariët Tarpeh.

Geef een reactie