Nóg een keer! Kerkgangers willen door met Kind&Kerkvieringen

P1220681‘De kids vonden het geweldig leuk…ze vroegen gelijk: wanneer is de volgende keer?!’ schreef een enthousiaste moeder. ‘Een fijne dienst, hebben ervan genoten! Mag vaker gebeuren’ zei een oudere trouwe kerkbezoekster. ‘Het was top. De kinderen hebben genoten en ik denk papa’s, mama’s, opa’s en oma’s ook stiekum ;)!’ vat een vader samen. Dit waren enkele van de vele enthousiaste reacties op de eerste Kind&Kerkviering in de Ambrosiuskerk. ‘Goede dienst met inhoud en vrolijk!’

De kindernevendienstleiding wilde het eens over een andere boeg gooien. Geen aparte nevendienst voor kinderen naast de normale dienst, maar een hele dienst waarin ook de kinderen zich thuis voelen. Met herkenbare liedjes en in begrijpelijke taal. Zo kunnen ouders met hun kinderen samen de dienst beleven en met andere gezinnen samen deze dienst bezoeken. Die opzet lijkt geslaagd. 31 kinderen, waarvan 6 in de oppas en 25 in de kerk, kwamen met hun ouders of grootouders naar de Ambrosiuskerk. Kinderen, ouders, en de trouwe kerkgangers willen graag een vervolg.

De liturgie zoals die normaal strikt gevolgd wordt werd enigzins losgelaten. Kernmomenten van voorbereiding, gebed, bijbel en delen kwamen terug in een viering die begon met een ‘energizer’: het lied Welkom van Marcel en Lydia Zimmer. Na het welkom werden liedjes gezongen die op één na allemaal eerder lied van de maand zijn geweest. De meeste zongen we met orgel, met een ritmische begeleiding van Bert Versteeg. Eén zagen we op een filmpje van de Juliana van Stolbergschool, gemaakt door Sandra Gaakeer met foto’s van de kinderen op school. Dat was het mooie lied Stil is de straat, lied 1003 – een mooie Kyrië. En het nieuwe lied van de maand ‘King Jesus is All‘ (Hemelhoog lied 353), dat ds. Otto de kinderen aanleerde met een soundmix.

P1220690Bij het lezen uit de Bijbel kwamen de kinderen naar voren. Eerst was er een Kleine Kwis met 5 vragen over bijbelverhalen die met zaaien en oogsten te maken hebben. De kinderen waren opvallen eensgezind!

De lezingen werden gelezen uit de Samenleesbijbel. Een Bijbel in Gewone Taal. Daarbij zagen de kinderen beelden. In Spreuken 6 wordt een ‘luilak’ aangesproken. Die luilak zagen we eerst in Luilaksmurf die te lui was om met de oogst mee te helpen (de eerste twee minuten na het intro van dit filmpje) De spreukendichter laat de luilak naar de mieren kijken. Dus zagen wij ook mieren op een filmpje en zagen hoe ze bezig waren om in de zomer voor de winter voedsel te verzamelen. In een gelijkenis van Jezus over ‘Gods nieuwe wereld’ zagen we beelden van een boer die zaait, van opkomend koren en van koren dat rijp is voor de oogst. Een korte bijbeluitleg volgde.

tonyToen was het tijd voor een tussendoortje. Een lekker tussendoortje: chocola. Van Tony’s Chocolonely. Deze mensen achter deze bijzondere chocola wil ervoor zorgen dat de mensen die de cacao maken voor de chocola eerlijk en genoeg betaald krijgen. Want in de wereld wordt niet iedereen gelijk betaald. En daarom hebben de makers van de chocola ervoor gezorgd dat de chocoladereep in ongelijke stukken verdeeld is. Want zo is het in de wereld ook: als je in een rijker deel van de wereld geboren wordt, krijg je meer dan in een arm gedeelte van de wereld. Van te voren wisten de kinderen dus niet of ze een groot of klein stukje zouden krijgen. En de mensen in de kerk ook niet; een mandje ging rond.

P1220693Het was een mooi bruggetje naar de hulp die we als Protestantse Gemeente Waalwijk willen geven aan drie kinderen, o.a. Hapiness. Via World Vision. Want het is goed om van wat we gekregen hebben van God ook te delen met anderen. Jeugddiaken Janine Paans liet zien hoe Hapiness woont in Tanzania. Hoe het land eruit ziet, en hoe ze daar leeft. Samen met twee jonge meiden en de dominee sprak ze de gebeden uit. En na een feestelijk slotlied lied 854 dronken we met veel gezinnen en andere gemeenteleden koffie, thee en limonade. Het smaakt naar meer!


Laat hieronder je reactie achter, of mail hem naar 
erediensten.ambrosiuskerk@pgwaalwijk.nl

De kinderen zijn bewust niet direct herkenbaar in beeld gezet op deze website. Mocht je bezwaar hebben tegen de publicatie van een van deze foto’s dan horen we dat graag.

 

 

Geef een reactie