ZEVEN SCHILDERIJEN VOOR GOEDE VRIJDAG

Tineke Schouten, Hannie van Dongen, Truus den Rooijen, Piet van Drongelen, Corine Schaap, Toos Fennema en Lisa de Rooij

Tineke Schouten, Hannie van Dongen, Truus den Rooijen, Piet van Drongelen, Corine Schaap, Toos Fennema en Lisa de Rooij

Leden van de Protestantse Gemeente schilderden de laatste zeven uitspraken van Jezus, toen hij aan het kruis hing. Het artistieke resultaat zal in de Goede Vrijdagdienst in de vorm van een groot kruis in de Kerk aan de Haven te zien zijn. Ds. Bert van der Linden zal de achterliggende gedachten inzichtelijk maken.

De makers van de schilderijen hebben verschillende achtergronden. Corine Schaap volgde de kunstacademie en maakte er haar beroep van. Ze schildert en houdt zich bezig met keramiek. Onlangs vervaardigde zij de gedenkpanelen in het koor van de Kerk aan de Haven. Corine vervaardigde met hart en ziel een zeer realistisch doek van het eerste kruiswoord ‘Vader, vergeef hun.’ Lisa de Rooij, veruit de jongste van de projectgroep, volgt de opleiding Vormgeving aan het St. Lucas in Boxtel. Een pastel van handen, die smeken om het weinige water, verbeeldt het kruiswoord ‘Ik heb dorst!’

De overige deelnemers aan het Goede Vrijdagproject zijn amateurs. Toos Fennema wilde graag naar de kunstnijverheidsschool, maar moest van haar ouders eerst een gedegen opleiding volgen. Na de kweekschool behaalde zij een tekenakte. Nog altijd schildert en tekent ze of legt ze zich toe op glas in lood. Ze schilderde een bijna dood ervaring bij de woorden ‘Vandaag zul je met mij in het paradijs zijn.’ Hannie van Dongen nam de liefde voor beeldende kunst van haar vader over. Haar talent werd indertijd beloond met een 10 voor tekenen. Op de Terp ontwikkelde zij zich verder. In haar schilderij ‘Vrouw, zie je zoon en zoon zie je moeder’ valt het lege kruis op. Troost opent de weg naar de toekomst. Trouwens in alle werken schemert het licht van Pasen al door.

Een wonderlijke leegte en gevoel van afscheid roept de zonsondergang van Tineke Schouten op. ‘Mijn God, waarom hebt U mij verlaten?’ Tineke kwam 36 jaar geleden naar Waalwijk en zocht in de Terp naar contacten. Sindsdien maken keramiek, tekenen en schilderen deel uit van haar leven. Piet van Drongelen overkwam iets soortgelijks. Op zijn zestigste kwam hij thuis te zitten, verlegen om aanspraak en een zinvolle invulling van de week. Het jeux de boulen kwam op zijn pad en de creatieve activiteiten in de Hunenhof te Drunen. Ook al geeft hij de voorkeur aan jeux de boules, zijn icoonachtige werk ‘Het is volbracht’ maakt indruk. De cirkel die zich sluit bepaalt de kijker intens bij Jezus voltooide leven. Tenslotte Truus den Rooijen uit Waspik. ‘Ik heb geen les gehad,’ vertelde ze. ‘Vriendinnen vroegen mij om bij hun schilderclub te komen. Het is gewoon een leuke hobby.’ Jezus beveelt zijn geest, uitgebeeld als een witte duif, in de ontvangende handen van God.

Zeven qua stijl uiteenlopende schilderijen van zeven verschillende kunstenaars bepalen het gezicht van de Goede Vrijdagdienst in de Kerk aan de Haven op 25 maart, aanvang 19.30 uur. De muziek van het Close Singers Ensemble begeleidt die avond woord en beeld.

Geef een reactie