Kindernevendienst op gedachteniszondag in Ambrosiuskerk

troostkastjeZondag 22 november is het gedachteniszondag. Voor de kinderen organiseren we een bijzondere kindernevendienst. Sommige kinderen hebben in hun jonge leven al iemand verloren die hen dierbaar was. In de kindernevendienst kunnen we troost bieden en hoop geven dat God altijd bij ons is. Natuurlijk gebruiken we ook weer het troostkastje. Hierin zitten allerlei dingen die we de afgelopen jaren al gemaakt hebben, bijvoorbeeld de vlinder, het kaarsje, de zakdoek, het troostdoosje, de sleutelhanger en het kruikje.

De kindernevendienst zal extra lang zijn. Er is ruimte voor een lach en een traan. We sluiten af met een creatieve activiteit. We gaan iets maken voor onszelf en voor de mensen in de kerk.

Verlies

Er is een God die geen afscheid neemt
Hij houdt van groot en klein
Hij is niet ver want Hij woont in je hart
zo kan Hij toch bij je zijn

Het onderwerp verlies leeft bij kinderen. We willen de kinderen daar niet van weghouden. Ze hebben vaak veel vragen wanneer er iemand overleden is. Als volwassenen kunnen we veel van kinderen leren. Ze zijn zo krachtig en veerkrachtig. Ze kunnen het ene moment huilen en daarna meteen weer opgaan in hun spel. Huilen en daarna weer plezier hebben.

Het is goed als kinderen al jong leren op een goede manier met kleine verliezen om te gaan. Wanneer we ze de warmte geven en het vertrouwen geven dat er altijd ruimte is voor hun verdriet, zullen ze later met grote verliezen beter om kunnen gaan.

Als kerk hebben we hierin een belangrijke taak. Dit kunnen we voor de kinderen vooral concreet uitvoeren in de kindernevendienst. We kunnen troost bieden en hoop geven. We mogen ze leren dat God om ons geeft, dat Hij bij ons is en ons helpt. Door even aandacht te geven aan het kind, even een hand op de schouder te leggen, even een vraag te stellen, zo kunnen we ze laten zien dat we er voor ze zijn. We willen dat ze leren dat er altijd voor hun blijdschap of verdriet plaats is in de kerk.

Men moet kinderen het vertrouwen geven dat tranen worden gedroogd,
niet voor altijd,
maar altijd weer.

Kindernevendienst

 

Alle kinderen van de basisschool zijn van harte welkom.

We zien jullie graag!

Groeten,

Sandra Gaakeer en Hanneke Mosterd

Geef een reactie